grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Konkurs za aktivistički plakat "Glas za spas Mamule"

мамула

NVO Sinestezija u saradnji sa portalom Designed.rs organizuje regionalni Konkurs za aktivistički plakat "Glas za spas Mamule", a povod je namjera Vlade Crne Gore da ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula da u dugoročan zakup kako bi se na njemu izgradio ekskluzivan hotel sa pet zvjezdica.

Inicijativa "Grupe za spas Mamule" se tome protivi i traži poništenje tendera zbog osnovane sumnje da se time krši pravo na kulturno dobro po kojem:

"Svako ima pravo da, pod jednakim uslovima, individualno ili kolektivno, koristi kulturna dobra, radi učešća u kulturnom životu, uživanja, naučnog napretka ili druge dobrobiti koja iz njega proističe, kao i da doprinosi njegovom obogaćivanju i očuvanju."

Propozicije konkursa:

Aktvistički plakat, A3, jedna boja.
Tema konkursa: Imam pravo na kulturno dobro!
Poželjno bi bilo koristiti motiv Mamule.
Najbolji radovi sa konkursa bili bi korišćeni u kampanji “Za spas Mamule” kao propagandni plakati, majice a štampali bi se na sito štampi.

Radove možete poslati na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   u roku od dvije nedjelje od dana raspisa konkursa. Krajnji rok za slanje radova je 17. mart 2014. godine.

NVO Sinestezija, kao organizacija koja je osnovana sa ciljem da proaktivno i horizontalno umreži domen kulture, istorijskog nasleđa, turizma, kulturnih industrija, nauke i društvene odgovornosti kroz jednu sasvim novu interdisciplinarnu platformu u kojoj su mladi, njihova energija i stvaralaštvo “agenti promene” koji ukazuju na novi put uspostavljanja odnosa prema svom okruženju i nasleđu, zbog trenutnih zbivanja sa ostrvom Lastavica, NVO Sinestezija je kao svoj prioritet postavila delatnosti koje će se ticati očuvanja ovog prirodno-istorijsko-kulturnog dragulja.

Ovo nije nagradni konkurs, OVO JE GLAS ZA SPAS MAMULE!

E-peticija na portalu Vlade Crne Gore

Grupa građana potpisnika peticije "Za spas Mamule“ podnijela je e-peticiju „Peticiju za obustavljanje međunarodnog javnog tendera za davanje u zakup lokaliteta Lastavica sa tvrđavom Mamula". Da bi  e-peticija od strane nadležnog ministarstva mogla biti pretočena u formalnu inicijativu i zatim bila podnijeta Vladi na razmatranje, potrebno je da u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 6.000 građana. Do danas je e-peticiju potpisalo 1.265 građana.

Podrška  peticiji traje do 22. aprila 2014. godine na internet adresi: https://epeticije.gov.me/