001majinstitutohnUnija slobodnih sindikata (USSCG) održala je danas, na Međunarodni praznik rada 1.maj, mirnu protestnu šetnju u Igalu, povodom situacije u Institutu “Dr Simo Milošević".

Sa predstavnicima mnogobrojnih sindikata danas su šetali zaposleni Instituta „Dr Simo Milošević“, pacijenti, predstavnici udruženja penzionera, građani i predstavnici lokalne samouprave, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Ivan Otović, kao i odbornici lokalnog parlamenta. Podršku radnicima Instituta pružili su i poslanica u Skupštini Crne Gore, dr Tamara Vujović i predsjednik Komisije za kontrolu i praćenje postupka privatizacije, Maksim Vučinić.
Vladi je, sa protestne šetnje, upućen apel da hitno riješi probleme radnika, kako bi im se isplatile zarade kroz finansijsku pomoć koju Institut Igalo od Vlade nikada nije dobio.
Od Vlade se, kako je objasnila predsjednica Sindikata Instituta Igalo dr Marija Obradović, traži da javno saopšti strateški plan po pitanju Instituta, kako bi se spriječila dalja devastacija. Ona je takođe pozvala manjinske akcionare Instituta da doprinesu rješavanju problema kroz konstruktivna rješenja ili finansijsku pomoć, u zavisnosti od njihovog udjela u akcijama.
Naglasila je da zaposleni zahtijevaju da budu uključeni u sve buduće pregovore koji će uticati na njihovu budućnost, kao i da lokalna uprava zajedno sa Vladom pronađe rješenje za finansijsku stabilizaciju Instituta kroz otkup akcija ili neki drugi model.
Obradović je istakla da deklarativna podrška nije dovoljna i da su potrebna konkretna rješenja koja će se brzo primijeniti. Izrazila je razočarenje što Vlada, koja je otkupljivala fabrike i posjede, nije prepoznala i važnost Instituta.
„Vlada zaboravlja da je država većinski poslodavac radnicima Instituta i oglušuje se na njihovo zakonsko pravo da za svoj rad budu plaćeni“, kazala je Obradović i podsjetila da nisu primili četiri zarade i da još uvijek nisu usklađeni koeficijenti sa Granskim kolektivnim ugovorom koji važi za sve zdravstvene radnike u Crnoj Gori.
Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, istakao je da su danas u Herceg Novom da poruče poslodavcima i političkim elitama da je njihova organizacija spremna da se bori za vrijednosti 1. maja. Keković je naglasio da mladi ljudi odlaze iz Crne Gore zbog nedostatka dostojanstvenih uslova rada, te da bez radnika nema stvaranja profita i kapitala, što je ključno za razvoj države.

Keković je uputio poruku da se neće dozvoliti prodaja Aerodroma, Luke, Plantaža, Elektroprivrede, Vodovoda i komunalnih preduzeća, uključujući i Institut „Dr Simo Milošević“. On je naglasio da je Institut brend koji je širio slavu Crne Gore u svijetu, te da vlada mora pronaći novac za ulaganje u ovaj dragulj.
Keković je poručio političkoj eliti, kao i svakoj drugoj vladi, da moraju investirati u Institut i da su to sitne pare u poređenju sa onima koje se rasipaju. On je takođe pozvao na uvođenje odgovornosti na svim nivoima i donošenje Zakona o porijeklu imovine.
Nezavisni sindikat policije izrazio je podršku zaposlenima Instituta Igalo i pohvalio hrabrost radnika koji se bore za svoja radna mjesta i egzistenciju svojih porodica. Predsjednik te sindikalne organizacije, Igor Rmandić, pozdravio je radnike Instituta koji su se okupili i ohrabrio ih da budu čvrsti, istrajni i da ne dozvole da ih obeshrabre, jer će na kraju ipak biti postignuti rezultati.
“Koliko god da su oluje koje se viju oko nas jake, one samo duvaju u naša jedra i daju nam snagu da istrajemo. Želim vam da istrajete u vašoj borbi, da očuvate Institut i da se vaša djeca zapošljavaju u Institutu i da dočekujemo još mnogo turista u njemu”, kazao je Rmandić.
Prema Vladimiru Pavićeviću iz Sindikata zdravstva, sve što se radi u zdravstvu nije ni blizu toliko važno kao Institut Igalo.
“Generacije prije nas su mogle iz temelja da naprave gigant crnogorskog zdravstva i turizma, mogli su i da upravljaju njim, a mi danas ne možemo ništa. Mi nemamo domaće pameti i kako koja Vlada dođe bore se da nađu investitore i tuđu pamet da raspolažu onim što su naši očevi i djedovi gradili”, kazao je Pavićević i uputio predlog Vladi da EPCG samo jedan mjesec radi za Institut i da ga na taj način podignu na noge.
Na protesnom skupu govorili su i fizioterapeuti Zorica Gregović, Nataša Tripković, Miroslav Zorić, Ana Vujadinović, Nataša Matković i Jelena Bulatović i poručili da je krajnje vrijeme da nadležni zaposlene obavijestite o namjerama i tako prekinu dugodišnje ponižavanje radnika.
Fizioterapeuti Instituta su izrazili svoje stavove na protestu, ukazujući na to da su jedini radnici u Crnoj Gori koji nemaju potpisan Kolektivni ugovor. Upitali su i koju poruku država šalje mladim ljudima ignorišući činjenicu da zaposleni u Institutu već mjesecima ne primaju plate.