NAs09052023

Polaganjem vijenaca predstavnika OO UBNOR HN 1941 – 1945, Skupštine opštine Herceg-Novi i Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg-Novom na spomenik Bezmetković, obilježeno je 78 godina od pobjede nad fašizmom i okončanja Drugog svjetskog rata. Počast žrtvama odali su učenici sve četiri osnovne i srednje škole iz našeg grada koji su pripremili umjetnički program i na taj način poezijom i prozom podsjetili na tekovine NOR-a.

Dan pobjede nad fašizmom svijetli je praznik trijumfa pravih vrijednosti čovječanstva i višegodišnje borbe protiv nametnutih fašističkih i nacističkih ideologija u kojoj je naš narod podnio velike žrtve, kazao je predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi Ivan Otović.

“Sjetimo se svih onih koji su dali život u borbi za oslobođenje, svih onih koji su mučeni i pogubljeni u logorima, nevinih žrtava, djece, žena, koji su bili krivi samo zato što su druge nacije i vjere, ali i svih onih koji nisu bili spremni da se povinuju tuđincu i zato su strijeljani javno na trgovima kao primjer ostalima da ne bi slijedili njihove postupke i pružali otpor”, kazao je Otović.

Podsjetio je da Drugi svjetski rat, nažalost nije donio samo borbu sa okupatorima već i nešto još strašnije - bratoubilački pohod koji je mnogo bolniji.

“Zato je ovaj dan i opomena da njegujemo zajedništvo i jedinstvo, da čuvamo živote svojih bližnjih i ne dozvolimo razdor među nama. Slobodarski narod kakav je naš, nikada nije trpio tuđu silu, neprijateljske okove, već je ljubio slobodu više nego išta drugo. I to je sila kojom je, iako siromašan, malobrojniji i mučen kroz istorijske, vjekovne bure, pobjeđivao. Imamo zadatak svi zajedno da o njima pričamo našoj djeci i budućim generacijama da se ne zaborave podvizi čistog rodoljublja prema otadžbini i slobodi jer bi to značilo da smo zaboravili dio svoje istorije, svoje pretke i izgubili slobodarski duh, kazao je Otović.

Drugi svjetski rat bio je najstrašniji, najveći i najrazorniji rat u kojem je učestvovalo 110 miliona vojnika, poginulo između 50 i 70 miliona ljudi, sa 61 milionom ranjenih, podsjetila je u ime UBNORa 1941 – 1945 Olivera Doklestić.

“Rat u kojem je zvijerska ljudska narav mogla slobodno da vlada u ime nekih novih zakona jačeg ili više rase, da tlači i uništava druge narode svojim sistemom masovnog ubijanja, kazala je Doklestić i dodala da je ovo prvi rat u kojem je upotrebljena nuklearna bomba sa čijim se posljedicama svijet dugo borio.

Istakla je značaj i doprinos boraca hercegnovskog kraja u kojem je više narodnih heroja, ali i svih onih koji su dali živote širom tadašnje Jugoslavije i Evrope.

“Fašizam je bio velika pošast čovječanstva i mislilo se da je ta zvijer zauvijek uništena kapitulacijom Sila osovine i njihovih satelita. Drugi svjetski rat mora biti aksiom užasa, velika opomena za najstrašniji stepen ljudske samodestrukcije, ali i borbe za slobodu. Ipak, ostaje pitanje, da li se zlo pritajilo pa se sada već predstavlja, ali u drugačijem obliku”, zapitala je Doklestić.

Uz delegaciju boraca OO UBNOR HN 1941 – 1945, obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom prisustvovali su predsjednik Skupštine opštine Herceg-Novi Ivan Otović, sekretar Skupštine Dejan Radonić, učenici i uprave novskih osnovnih i srednje škole.