NSL060823Zaštita životne sredine, jačanje IT sektora, razmjena iskustava na polju kulture i obrazovanja, razvijanje ribarstva i vodenog saobraćaja – neka su od mogućih polja na kojima bi Herceg Novi i privredni subjekti Finske mogli sarađivati, zaključak je inicijalnog sastanka koji su organizovali predsjednik Skupštine opštine HN Ivan Otović, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur i sekretar za turizam, ekonomski razvoj i investicije Nenad Vitomirović sa predstavnicima ekonomskog sektora ambasade Finske u Beogradu Janne Sykko i Igorom Madžarevićem.

Predstavnici hercegnovske Opštine su, kako je istaknuto na sastanku, spremni da primjene različita pozitivna iskustva koje Finska sprovodi u tretmanu otpada i pretvaranju u korisne sirovine kao i izvore energije. Naime, kako su istakli predstavnici finske ambasade, u njihovoj državi je iskorišćeno čak 99,4% otpada kroz reciklažu ili za proizvodnju određenih oblika energije.
Prijem060823Grana privrede u kojoj bi Herceg Novi takođe mogao da primjeni savjete i iskustva kolega iz Finske je ribarstvo, ali i pomorstvo, s obzirom na to da je riječ o nordijskoj državi koja ima izuzetno razvijenu ribolovnu industriju i brodogradnju.
Kako su istakli, od velike koristi bi bilo i da se ostvari saradnja, razmjena znanja i studijske posjete u oblasti obrazovanja, razvoja IT sektora, zatim kulturnih dešavanja i zdravstvenog turizma.
Inicijalni sastanak bio je prilika da se iznesu određene ideje i interesovanja obje strane, ali i iskaže obostrana spremnost za uspostvaljanje konkretne saradnje i sprovođenje projekata koji bi značajno pomogli razvoj Herceg Novog.
Po imenovanju novog ambasadora u septembru, za očekivati je i zvanični sastanak sa predstavnicima Opštine Herceg Novi kada će biti definisani vidovi saradnje našeg sa gradovima Finske.