NAS01092021Нова школска година почела је за око 4.000 ученика основних и средње школе у Херцег Новом. Посебан дочек у школама приређен је, као и сваке године, за ђаке прваке којих је ове године 340.

Комплете уџбеника за све основце ове године је обезбиједила Влада Црне Горе, а Општина Херцег Нови је припремила школски прибор за првачиће, као пригодан поклон за почетак школовања.

Првачиће у школама ”Милан Вуковић” и ”Дашо Павичић” јутрос је поздравила секретарка за културу и образовање, Ана Замбелић Пиштало. Она је њима, као и свим осталим ђацима, наставном особљу и управама школа пожељела успјешну школску годину истичући да су дјеца и млади снага нашег града.

”Ове године су бесплатни уџбеници додијељени свим ученицима основних школа. Општина Херцег Нови је припремила пригодне поклоне за прваке, у којима се налази школски прибор, јер смо жељели да и ове године на тај начин обиљежимо почетак школовања и једним симболичним дијелом мало олакшамо родитељима”, казала је Замбелић Пиштало.

Она се осврнула на околности у којима ће бити одвијана настава, које су специфичне због пандемије вируса корона.

”Сви се надамо да ће школска година протећи што мирније, да ће дјеца, и поред сталног указивања на мјере које треба да поштују, ипак бити и даље дјеца. Школе су васпитно-образовне установе у којима се граде личности, надограђују и усавршавају социјалне вјештине, развија емоционална интелигенција, тако да заједнице треба и у том сегменту да се унапријеђују”, поручила је Замбелић Пиштало.

Истакла је да ће Општина Херцег Нови и даље бити поуздан партнер свим васпитно-образовним установама на подручју града.  Локална управа наставља са добром праксом субвенционисања ђачког превоза за ученике основних и средњих школа, пружања помоћи у унапријеђењу услова за рад и подршке образовању даровитих младих суграђанки и суграђана.